iCEE.fest aduce în București cam tot ce-ți trebuie, de la Facebook la marijuana

de: Răzvan Băltărețu
09 06. 2017

Undeva la final de an școlar pentru elevi și început mai serios de vară va fi în București conferința iCEE.fest. Anul acesta însă ar trebui să fie cea mai bună ediție.

„Tot ce trebuie să știi despre marijuana medicinală“, acesta e titlul unui panel de la iCEE.fest și asta ar trebui să rezume destul de bine lucrurile la care ar trebui să te aștepți de la conferință. Subiectul acesta e integrat în iCEE.health și trebuia abordat la un nivel mai mare, deoarece sistemul medical, sistemul educațional sau statul, pe scurt, se implică prea puțin în discuția despre droguri, aportul acestora, defectele lor și ce ar însemna consumul și legalizarea lor în anumite situații.

Marijuana medicinală e legală în România, dar lipsesc medicamentele pe bază de așa ceva, mai mereu fiind invocată legislația neclară. Sunt însă pacienți cărora le-ar fi utile, doar că înainte de legislație și produse, ar trebui să existe educație. Aici intervine și subiectul dezbătut la iCEE.fest și ce înseamnă o interconectare între pacienți, medici și cei care au un cuvânt de spus la nivel medical și farmaceutic. Astfel, Thomas Mershon, de la xMed21, le propune participanților o discuție despre cum doctorii pot beneficia de un sistem online care îi ajută atât pe ei, cât și pe pacienți, dacă le sunt prezentate cazuri de tratamente cu marijuana medicală. Evenimentul acesta e pe 16 iunie, Focus Stage 2, dar detaliile sunt aici.

Din lumea tehnologiei vin „greii“ în București

Bine, nu chiar ei, dar reprezentanți ai lor. Filosofia Google și Facebook, cei doi mari giganți care sunt confudanți acum cu internetul, trebuie înțeleasă bine și pusă la treabă în interesul fiecăruia, fie că ne raportăm la e-commerce, marketing digital sau o strategie pentru conținut online. Într-o lume în care o rochie este la un click distanță și o mașină e la trei căutări distanță, atât Facebook, cât și Google sunt doi piloni ai economiei online actuale, iar asta fără să intru în discuția despre cât de mult intermediază din publicitatea online și cum pot fi maximizate performanțele produselor prin cele două platforme.

A, și tot la nivel de companii mari reprezentate sunt „The New York Times“ – până la urmă simbolul presei libere și presei serioase, AOL – un gigant destul de vizibil acum 20 de ani și o companie puternică, dar mai retrasă, acum, Yahoo, Shazam și TripAdvisor, ca să menționez doar câțiva.

Conferințe și gadgeturi care te învață să înțelegi viitorul

Cu toate acestea, mai trebuie să menționez și eu motivul principal pentru care mi-a plăcut iCEE.fest: tehnologii high-end, inovatoare, pe care le vezi puse la treabă în scenarii în care le-ar fi utile foarte multor oameni. „Nu vor lipsi prezentări despre impactul comunităţilor online sau despre avansurile extraordinare în domeniul sănătăţii ale tipăririi 3D, realitate virtuală şi augmentată sau blockchain“, susțin organizatorii. Dacă ai dus citatul până la capăt, ai văzut un cuvânt interesant: „blockchain“. Altfel spus, în mai multe cuvinte, este tehnologia pe care sunt bazate Bitcoin și toate celelalte monede digitale. Dacă tot vorbim de Bitcoin la peste 2.000 de dolari (și va mai crește), atunci ar trebui să-i afli și „rădăcinile“ și mecanismul de funcționare.

Iar pe zona de startup-uri, va fi găzduit, în premieră, un workshop destinat celor care gândesc produse pentru sănătate digitală. eHealth Hub va fi în centru și va derulat acest atelier împreună cu alte şapte startup-uri din Europa, printre care și trei româneşti: TremDix, Psytera şi ART Dynasty. Evenimentul este deschis tuturor şi este primul de acest fel din România, alăturându-se curentului Everyone Included, promovat de Stanford Medicine X. Denise Silber, pionieră eHealth și decorată în Franţa cu Legiunea de Onoare, va fi unul dintre speakeri. Nu este de ratat nici „200 Seconds of Fame“. Așa cum îi zice numele, vor fi 15 startup-uri care în trei minute și jumătate trebuie să-i cucerească pe investitori.

Și în afara acestor lumi, mai pun pe listă stand-up comedy cu Jeff Leach, muzică live cu Delia, Macanache și Lori Ciobotaru Band, iar Andi Moisescu, în formatul „Apropo TV“, îi va avea invitați pe Matei „BRomania“ Dima, Stela Popescu și Mugur Mihăescu de la „Vacanța Mare”, pentru a discuta discuta despre evoluția umorului în format video de la Revelioanele TVR până la generația YouTube si Facebook. Altfel spus, se va discuta despre ce n-ai prins sau n-ai înțeles tocmai ca să știi cum se întâmplă lucrurile.

iCEE.fest – Interactive Central and Eastern Europe Festival – se va desfășura la București, pe 15 și 16 iunie, la Grand Cinema & More din Mall Băneasa. Biletele mai sunt aici.